Veneilyvarusteet kuntoon
Kirjoittaja:
Motonet-tiimi
Julkaistu: 8.2.2023.
(Päivitetty 9.4.2024)
Ennen veneen vesillelaskua kannattaa tsekata muutamat varusteet. Onhan turvallisuusvarusteet kunnossa? Entäs veneen katsastus?
Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota, että veneen köydet ovat kunnossa ja veneilijän perussolmut ovat hallussa niin vältetään ikävät yllätykset kauden aikana!
Tarkista veneesi turvallisuusvarusteet
Pelastusliivi on veneilijän tärkein varuste!
Paukkuliivit ovat aktiiviveneilijöiden suosiossa keveytensä vuoksi. Silti vain päälle puettu pelastusliivi pelastaa. Testaa paukkuliivien kunto keväisin ja kipparina katso, että kaikilla matkustajilla on oikeankokoiset pelastusliivit päällään ennen kun vene irtoaa laiturista.
Pienille lapsille suositellaan paukkuliivien sijaan perinteisiä pelastusliivejä, jotka kääntävät lapsen kasvot vedessä ylöspäin. Pelastusliivien haararemmin käyttö on tärkeää, jotta tiukan paikan tullen liivi pysyy päällä. Suosittelemme pelastusliivejä myös laivakoirille ja venekissoille.
Tutustu oheiselta videolta veneilyliivien valintaan:
Paukkuliivi on huollettava vuosittain ja hyvä aika tähän on keväällä ennen kauden alkua. Tällä videolla opastamme askel askeleelta, miten huolto tehdään ja mitä liivistä on tarkistettava, jotta sen kanssa voi lähteä turvallisesti vesille.
Katso videolta ohjeet paukkuliivin vuosihuoltoon:
Tutustu videolta miten teet paukkuliivitestin ja varmistat, että omat paukkuliivisi ovat kunnossa ja valmiina kauden seikkailuihin. Motonet tavarataloista ja verkkokaupasta löydät tarvittavat varaosat yleisimpien paukkuliivimallien huoltoon. Motonetin henkilökunta auttaa mielellään löytämään sinun paukkuliivisi sopivat varaosat.
Hädässä merkinantovälineet tunnetaan
Kumpi valita? Pyrotekninen vai elektroninen hätämerkinantoväline?
Markkinoilla on saatavilla perinteisten pyroteknisten hätämerkinantovälineiden lisäksi myös elektronisia LED-soihtuja. Huviveneiden katsastussäädökset sallivat kummankin mallin veneen turvallisuusvarustukseen riippuen katsastusluokasta. Vaikka omaa venettä ei katsastettaisikaan, turvallisuusvarusteisiin kannattaa siitäkin huolimatta panostaa.
Hätämerkinantovälineet kannattaa sijoittaa veneessä aina siten, että onnettomuustilanteen sattuessa ne ovat helposti saatavilla. Pyrotekniset välineet on syytä suojata kosteudelta vesitiiviiseen rakettisäiliöön. Hätämerkinantovälineiden käyttöön kannattaa perehtyä myös aina ennalta, jotta niitä osaa käyttää tosipaikan tullen oikein.
Keskeisin ero elektronisten ja pyroteknisten hätämerkinantovälineiden välillä on näkyvyys: Pyrotekninen soihtu palaa huomattavasti kirkkaammin kuin elektroninen. Hätäraketti puolestaan nousee korkealle taivaalle ja näkyy kauas. Elektronisen hätäsoihdun etuna on toimintavarmuus: Ne ovat vesitiiviitä ja niiden paloaika täysillä paristoilla on tuntikausia, kun taas pyroteknisten välineiden paloaika on lähempänä minuuttia. Elektroninen soihtu on lisäksi turvallisempi, kuin kuumalla liekillä palava pyrotekninen väline.
Huviveneen katsastaminen kannattaa!
Veneen katsastuksen tavoitteena on ylläpitää veneilyturvallisuutta ja omaksua turvallisuusmyönteistä asennetta vesillä, sekä varmistaa veneen kunto ja riittävä varustus. Suomessa huviveneiden katsastamisesta vastaa Suomen Purjehdus ja Veneily ry ja paikalliset veneseurat ympäri maan.
Katsastuksen suorittavat SPV:n kouluttamat ja hyväksymät veneseurojen katsastajat. Katsastajilta saa itse katsastuksen lisäksi paljon hyvää tietoa veneen hoitoon, varustamiseen ja varusteiden käyttöön liittyen. Veneesi voidaan katsastaa, mikäli kuulut veneseuraan ja veneesi on kirjattu veneseuran rekisteriin. Katsastuksen voi suorittaa myös toisen veneseuran katsastaja.
Huvivene katsastetaan sen rakenteen, varusteiden ja purjehdusalueen mukaan yhteen seuraavista katsastusluokista:
Katsastusluokka 1: Avomeri
Katsastusluokka 2: Rannikko
Katsastusluokka 3: Saaristo
Katsastusluokka 4: Suojaisat vesialueet
Vaatimukset veneen rakenteista ja varusteista muuttuvat katsastusluokan mukaan. Tarkemmat tiedot katsastamisesta ja katsastuskohteista löydät Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n internet-sivuilta.
Listauksen katsastuskohteista ja -varusteista löydät tästä.
Useimmat vakuutusyhtiöt myöntävät venevakuutukseen alennuksen, jos vene on katsastettu vähintään katsastusluokkaan 3: saaristo. Me Motonet-tavarataloissa suosittelemme lämpimästi veneen katsastamista. Se on yksi merkittävä tapa huolehtia omasta ja toisten turvallisuudesta vesillä sekä oman veneen ja varusteiden hyvästä kunnosta.
Kaikissa veneen katsastamiseen, varustamiseen ja hoitoon liittyvissä asioissa Motonetin asiantunteva henkilökunta on erittäin mielellään apunasi.
Motonet solmukoulu
Kiinnitysköydet ovat veneen käytetyin varuste!
Veneen varusteista kiinnitysköydet ovat kaikista käytetyimmät. Ne ovatkäytössä myös silloin, kun itse venettä ei käytetä vaan se on kiinnitettynä kotilaituriin.
Tästä syystä niiden kuntoon ja ominaisuuksiin on syytä kiinnittää huomiota ja kannattaakin tarkistaa niiden kunto jo ennen kauden alkua.
Kiinnitysköysiksi soveltuvat parhaiten joustavat köysilaadut. Tyypillisimpiä materiaaleja ovat polyesteri ja polypropeeni. Polyesteriköydet ovat uppoavia, ja niiden etuna on parempi murtolujuus ja kulutuksenkestävyys verrattuna polypropeeniköysiin.
Polyesteriköysi sopii erityisen hyvin esimerkiksi pysyvämpään kiinnitykseen tai ankkuriköydeksi. Polypropeeniköydet ovat edullisia, kelluvia ja huokoisempia.
Miksi kuivapuku?
Kuivapuku on tekninen kuoriasu, joka suojaa käyttäjäänsä vedeltä ja tuulelta. Puku on valmistettu täysin vedenpitävistä materiaaleista. Kuivapuvuissa käytettävä kangas on suunniteltu pitämään vesi ulkopuolella ja päästämään vesihöyry lävitseen. Näin käyttäjä pysyy kuivana samalla, kun epämiellyttävä hiki höyrystyy kankaan läpi ulkoilmaan. Laadukkaan kankaan lisäksi kuivapukujen täydellisen vesitiiveyden varmistavat vedenpitäviksi teipatut saumat, vesitiiviit vetoketjut sekä neopreenimansetit.
Kuivapuku on 100 % vesitiivis, joten sen ansiosta pysyy kuivana, vaikka joutuisi vedenvaraan tai putoaisi jäihin. Selviytymismahdollisuudet veden varaan joutuessa paranevat huomattavasti kuivapuvun kanssa. Vesi nimittäin kylmettää kehoa jopa 25 kertaa nopeammin kuin ilma!
Kuivapuku toimii uloimpana vaatekerroksena, joten puvun alle tulee aina pukea lämmittävä vaatekerros. Vaatekerrasto valitaan aina olosuhteiden sekä käyttöaktiviteetin mukaan. Kuivapuvun käyttömukavuus paranee huomattavasti, kun lämmittävinä vaatekerroksina käytetään kosteutta siirtäviä aluskerrastoja, eli niin sanottuja teknisiä alusasuja. Tällöin ihmisen tuottama kosteus siirtyy iholta ulompaan vaatekerrastoon ja iho pysyy miellyttävän kuivana. Aluskerrastojen ollessa hengittäviä ja elastisia toiminta kuivapuvun ei rajoitu missään olosuhteissa.
Avovesiaikaan tulee paukkuliivit olla aina puettuina kuivapuvun päälle. Paukkuliivit tehostavat kellumista vedessä ja kääntävät ihmisen oikeaan kellumisasentoon. Jäällä liikkuessa kuivapuvun kanssa ei ole suotavaa käyttää paukkuliivejä, vaan panostaa laadukkaisiin jäänaskaleihin, joiden avulla jäistä nouseminen onnistuu vaivatta.
Videolla esittelyssä Ursuit MTX Fishing 2.0 kuivapuku.