Motonet logo
Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Kaikki artikkelit

Veneen katsastus

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 3.2.2023.

(Päivitetty 28.3.2023)

Veneen katsastuksen tavoitteena on ylläpitää veneilyturvallisuutta ja omaksua turvallisuusmyönteistä asennetta vesillä, sekä varmistaa veneen kunto ja riittävä varustus. Suomessa huviveneiden katsastamisesta vastaa Suomen Purjehdus ja Veneily ry ja paikalliset veneseurat ympäri maan.

Katsastuksen suorittavat SPV:n kouluttamat ja hyväksymät veneseurojen katsastajat. Katsastajilta saa itse katsastuksen lisäksi paljon hyvää tietoa veneen hoitoon, varustamiseen ja varusteiden käyttöön liittyen. Veneesi voidaan katsastaa mikäli kuulut veneseuraan ja veneesi on kirjattu veneseuran rekisteriin. Katsastuksen voi suorittaa myös toisen veneseuran katsastaja.

Huvivene katsastetaan sen rakenteen, varusteiden ja purjehdusalueen mukaan yhteen seuraavista katsastusluokista:

Katsastusluokka 1: Avomeri

Katsastusluokka 2: Rannikko

Katsastusluokka 3: Saaristo

Katsastusluokka 4: Suojaisat vesialueet

Vaatimukset veneen rakenteista ja varusteista muuttuvat katsastusluokan mukaan. Tarkemmat tiedot katsastamisesta ja katsastuskohteista löydät Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n internet-sivuilta.

Listauksen katsastuskohteista ja -varusteista löydät tästä.

Useimmat vakuutusyhtiöt myöntävät venevakuutukseen alennuksen, jos vene on katsastettu vähintään katsastusluokkaan 3: saaristo. Me Motonet-tavarataloissa suosittelemme erittäin lämpimästi veneen katsastamista. Se on yksi merkittävä tapa huolehtia omasta ja toisten turvallisuudesta vesillä sekä oman veneen ja varusteiden hyvästä kunnosta.

Kaikissa veneen katsastamiseen, varustamiseen ja hoitoon liittyvissä asioissa Motonetin asiantunteva henkilökunta on erittäin mielellään apunasi.

Alla tärkeimpiä katsastukseen liittyviä varusteita, jotka ovat saatavilla verkkokaupasta ja tavarataloista ympäri maan.

Motonetin veneilyasiantuntija Eetu Luukisen katsastusvinkit löydät alla olevan Veneilyturvallisuus-webinaarin videosta. Eetun esitys alkaa ajasta 40:30.