Motonet logo
Tavaratalot

Kirjaudu
Kirjaudu sisään
Ostoskori
Kassalle
Takaisin talliin!Takaisin talliin!
Kaikki artikkelit

On puutarhan syyshuollon aika!

Kirjoittaja:

Motonet-tiimi

Julkaistu: 30.9.2022.

(Päivitetty 24.9.2024)

Syksyn saapuessa puutarha on syytä valmistella huolella talven varalle, jotta aikainen kevään kukoistus on taas taattu. Oikeilla työvälineillä ja -tekniikoilla sekä säähän sopivalla vaatetuksella puutarhan syyshommat ovat mitä parhainta hyötyliikuntaa ja antavat takuulla myös aurinkoisen mielen.

Valmistele nurmikko talveen

Leikkaa nurmikko, jotta lehtien haravointi tai puhaltaminen on sujuvaa. Jätä nurmikko talvehtimaan noin 4–5 cm:n korkuisena, jotta sammal ei pääse valtaamaan alaa. Nurmikon kasvu loppuu maaperän ollessa noin seitsemänasteista, jonka sen jälkeen sitä ei ole enää syytä leikata.

Kerää syksyn lehdet

Lehtien keräämiseen on monta hyvää vaihtoehtoa, joista jokainen löytää suosikkinsa. Tehokas ja kevyt akkukäyttöinen lehtipuhallin kerää lehdet pihalta nopeasti, perinteinen harava on monen luottopakki syysaskareissa ja osa arvostaa lehdenkerääjän ergonomiaa ylitse muiden. Lehdet on helppo kerätä reilunkokoisiin puutarhakottikärryihin tai juuri tähän tarkoitukseen suunniteltuihin puutarhasäkkeihin, joiden avulla ne on nopeaa siirtää kompostiin.

Puhdista sekä suojaa rännit

Muista syksyn tullen myös talon vesirännien puhdistus ja pesu. Sen hoidat turvallisesti rännipesurin tai räystäskourun puhdistajan avulla. Jos joudut kiipeämään hankaliin paikkoihin, muista varmistaa projektin onnellinen päätös turvavaljaita käyttämällä.

Leikkaa oksat ja silppua hyötykäyttöön

Syysleikkuut sopivat erityisesti paljon mahlaa vuotaville kasveille, kuten koivuille, tuomille, vaahteroille, kirsikoille, luumuille ja hevoskastanjoille sekä myös viiniköynnöksille. Kuolleet ja vahingoittuneet oksat voi leikata milloin tahansa. Oksien leikkaaminen sujuu tehokkaasti ja turvallisesti laadukkailla välineillä.

Ylimpiin oksiin yllät teleskooppivartisen oksasahan avulla. Myös voimakkaat monitoimileikkurit ylettävät korkealle ja leikkaavat paksumpiakin oksia. Jos haluat entisestään helpottaa ja nopeuttaa työntekoa, hanki näppärä akkukäyttöinen oksasaha.

Leikkuujäte kannattaa surauttaa suoraan oksasilppurin läpi, jolloin saat samalla parasta mahdollista katetta vaikkapa pensaiden ympärille tai kasvimaalle!

Kompostoi puutarhajätteesi

Puutarhajätteet, kuten syksyn lehdet, voidaan kompostoida omassa pihassa mullaksi. Näin ravinteet saadaan takaisin hyötykäyttöön ja vältyt kaatopaikkareissuilta. Puutarhajätteet voidaan kompostoida avomallisessa kompostikehikossa tai umpinaisessa kompostorissa. Muista tutustua oman paikkakuntasi kompostointia koskeviin säädöksiin, kun kompostin perustaminen on ajankohtaista.

Suojaa syysmyrskyiltä

Syksyn sateet ja tuulet sekä lähestyvä talvi tuovat mukanaan tarpeen suojata pihan koneet, puutarhavälineet ja -tarvikkeet sään armoilta. Jämäkkä pressutalli kestää säätä ja lämpötilavaihteluja ja suojaa isommatkin koneet käytännöllisesti ja siististi. Monikäyttöiset suojapeitteet antavat suojaa esimerkiksi pihan kalusteille, polttopuille ja peräkärryn kuormalle.

Työvaatteet ja -hanskat heilumaan

Työ kuin työ sujuu leikiten, kun työvälineiden ohella myös työvaatteet ovat juuri puuhaan sopivat. Oikeanlaisilla työvaatteilla suojaudut myös viiltävämpää syysviimaa vastaan, ja laadukkaat työhanskat varjelevat näppejä niin lialta, kylmältä kuin haavereiltakin.