Motonet-videovinkki: Näin valmistat kuivalihaa kotona
Kirjoittaja:
Motonet-tiimi
Julkaistu: 12.9.2023.
(Päivitetty 12.9.2023)
Kuivaliha on mainiota retkievästä ja toimii myös treenien ryydittäjänä. Voit valmistaa sitä helposti kotioloissa sieni- ja hedelmäkuivurin avulla. Varaa vain oikeat raaka-aineet ja riittävästi aikaa, niin onnistut varmasti.
Oheisella ohjevideolla raaka-aineena on käytetty naudan paahtopaistia, mutta voit tietenkin valita kuivattavan lihan omien mieltymystesi mukaan. Lisäksi tarvitset lihan marinointiin:
Valkosipulia
Siirappia
Soijaa
Mustapippuria
Toimi näin:
Aloita kuivalihan valmistus laittamalla valitsemasi liha pakastimeen noin tunnin ajaksi. Poista sen jälkeen lihasta kalvot ja ylimääräinen rasva. Viipaloi liha noin pikkusormen levyisiksi paloiksi. Leikkaa liha aina poikkisyin.
Lisää lihaviipaleet marinadiin ja marinoi niitä noin vuorokausi kylmässä.
Taputtele lihasiivut huolellisesti kuiviksi talouspaperilla ennen kuin asettelet ne kuivuriin.
Aloita varsinainen kuivaaminen: Asettele lihasiivut kuivuriin ja säädä lämpötila. 55 astetta on sopiva lihan kuivaamiseen.
Vaihda päällekkäin pinottujen ritilöiden järjestystä kuivurissa 3–4 tunnin välein, jotta ne kuivuvat tasaisesti.
Testaa lihoja kuivumisen aikana. Liha on sopivan kuivaa noin 12–15 tunnissa lihan paksuuden mukaan.
Tutustu myös toiseen mainioon ruoansäilytysmetodiin eli vakumointiin.