Näin fileoit ahvenen helposti
Kirjoittaja:
Motonet-tiimi
Julkaistu: 2.3.2023.
(Päivitetty 21.2.2024)
Katso oheiselta videolta Motonetin toimivat vinkit vaivattomaan ahvenen fileointiin.
Ahvenen Fileointi
Ahvenen fileointi vaatii tarkkuutta ja oikeita työvälineitä. Tässä ohjeet, jotka auttavat sinua saamaan ruodottoman fileen. Varmista, että sinulla on käsillä terävä fileointiveitsi sekä riittävän kokoinen leikkuulauta.
Aseta ahven leikkuulaudalle selkä ylöspäin. Tee alkuviilto kidusaukosta pyrstöön asti. Varo vatsapuolen välttämistä vaurioilta. Leikkaa viilto vatsapuolelle varoen sisäelimiä. Pidä veitsi viistossa kohti kidusaukkoa ja poista sisälmykset.
Aloita fileointi leikkaamalla pyrstöstä kohti selkäeviä, pitäen veitsi kalaa vasten. Seuraa selkäevää ja tee viilto selkäruodon yläpuolelle. Leikkaa filee varovasti pitkin selkäruotoa. Kun saavut päätyyn, irrota filee ruodosta pyrstöä kohti. Käänny ja toista prosessi toiselle puolelle. Leikkaa toinen filee selkäruodon vierestä, varoen menemästä liikaa syvälle.
Tunnustele kylkiruotoja sormilla ja leikkaa ne varovasti poikki. Näin saat ruodon irti ja fileen ruodottomaksi. Pidä filee kiinni pyrstöstä ja aseta veitsen terä nahan ja lihan rajalle. Leikkaa eteenpäin liikuttaen veistä lievästi alaspäin, erottaen nahka fileestä.
Tunnustele pystyruotoja fileen keskiosassa. Tee viillot ja poista ne varovasti, jotta saat täysin ruodottoman fileen. Huuhtele fileet kylmällä vedellä ja tarkista, ettei jäännöksiä ole jäljellä. Nyt sinulla on valmiit ahvenfileet ruoanlaittoa varten!
Noudattamalla näitä ohjeita saat vaivattomasti ruodottomat ahvenfileet, jotka sopivat täydellisesti moniin herkullisiin ruokalajeihin. Onnea fileointiin!